48 uur op Caye Caulker

Tijdens onze reis door Midden Amerika hebben wij maar één plek bezocht in Belize en dat was Caye Caulker. Dit tropische eiland ligt in de Caribische Zee voor de kust van Belize en is de belangrijkste en meest toeristische bestemming van Belize. Het eiland wordt omgeven door het Barrièrerif van Belize en je kunt hier dus hele mooie duiken maken of snorkelen. Daarnaast ligt The Great Blue Hole ook niet ver van Caye Caulker en hier komen ook vele duikers op af! Benieuwd wat wij in 48 uur op Caye Caulker hebben gedaan? Je leest het hieronder!

Go slow, go slow!

Vanuit Chetumal in Mexico pakken wij de ferry naar Belize. Voor vertrek worden alle tassen op een lijn gelegd, waarna er drugshonden langs alle tassen snuffelen op zoek naar verboden waar. Wij hebben natuurlijk niets meegenomen wat niet mag, maar toch word ik altijd zenuwachtig van dit soort douanemomentjes. Als de honden niets vinden mogen we aan boord van de ferry. Wij dachten op een grote veerpont te stappen, maar alle passagiers werden verdeeld over 2 speedbootjes waarna met een rotgang over het water gingen. De eerste stop was op San Pedro, waar ook de paspoortcontrole plaats vond en vervolgens vaarden we door naar Caye Caulker, waar we aan het eind van de dag aankwamen.

Bij aankomst doet het eiland ons meteen denken aan Isla Holbox in Mexico, dus dat is een goed teken! Caye Caulker bestaat ook alleen maar uit zandweggetjes, iedereen is op de fiets of lopend en er hangt een ontspannen Jamaicaanse sfeer. Het levensmotto van de locals is “Go Slow!” en dit zie en hoor je overal terug. Als je te snel fietst of loopt, dan wordt je door iedereen aangesproken om het rustiger aan te doen en te relaxen! Om een beetje in het motto te blijven, overnachtten we in het Go Slow guesthouse. Dit guesthouse wordt gerund door een gezin en is simpel, maar prima. We slapen in een dormroom met in totaal 8 personen en we hebben het geluk dat iedereen heel sociaal, maar ook vrij rustig is. Onze nachtrust wordt dus niet verstoord door dronken backpackers. We besluiten het de eerste avond rustig aan te doen, halen een pizza to go bij Amigo’s Kitchen en houden een filmavond in het hostel.

Dag 1.

We beginnen de dag met een ontbijt buiten de deur. Al een tijdje hebben we zin in pannenkoeken en laat hier op het eiland nou een crêperie zitten! De eigenaren van Crepes & Dreams zijn super aardig en lijken met iedereen een praatje te maken. We nemen allebei een crêpe met banaan en nutella met een heerlijke fruitsmoothie. Het is een vrij prijzig ontbijt, maar dat is alles op Caye Caulker wel een beetje dus daar moet je wel rekening mee houden.

The Lazy Lizard

De rest van de dag besluiten we te relaxen bij The Lazy Lizard. Dit ligt direct aan The Split, de plek waar Caye Caulker letterlijk door tweeën is gespleten. Vroeger was hier een smalle doorgang, maar door een orkaan is er een brede watergang ontstaan. Door deze watergang zie je de hele dag door bootjes voorbij varen die snorkeltours organiseren. Bij The Lazy Lizard zijn kademuren gebouwd, vanaf waar je een verfrissende duik in het water kunt nemen. Op de kade staan allerlei (lig)stoelen waar je gebruik van kunt maken en er is een bar/grill restaurant voor wat te eten en verkoelende drankjes. Deze drankjes kun je ook opdrinken in het bassin, waar tafels en barkrukken in het water staan! Verder kun je een potje volleybal spelen op het veld en verder de hele dag genieten van de zon. Het is hier namelijk de bedoeling om lekker lazy te zijn!

BBQ time

Zodra de middag over gaat in de avond, worden de BBQ’s aangestoken en komt de geur van de BBQ je al tegemoet. Wij schuiven bij Fran’s Grill aan bij een groep vrienden die ons de barracuda van de BBQ aanraden. De hele groep is erg gezellig en in voor een praatje. We bestellen 2x de barracuda en krijgen vervolgens beide een grote plastic beker waar rumpunch met ananas in wordt geschonken, deze rumpunch zit bij het eten inbegrepen en wordt ook onbeperkt aangevuld. Het eten laat vrij lang op zich wachten (het Go Slow wordt ook hier nageleefd), maar de rumpunch vloeit rijkelijk zolang je er om vraagt. We komen er tijdens het wachten ook achter dat we niet met een bestaande vriendengroep aan tafel zitten, maar dat het allemaal verschillende kleine groepjes zijn die toevallig bij elkaar aan tafel zitten en al snel worden wij ook onderdeel van de groep. Eén voor één krijgen we ons eten en alles ziet er stuk voor stuk heerlijk uit. De barracuda is heerlijk en wordt geserveerd met rijst en salade. Het is even wachten, maar dan heb je ook wat!

Dag 2.

Vandaag staat in het teken van onze snorkeltour. Voordat we hieraan beginnen nemen we een stevig ontbijt bij Amor y Cafe. Ook hier worden we weer vriendelijk begroet en voorzien van een lekker ontbijt. Ik ga voor de toast met scrambled eggs en Nick kiest voor een grilled sandwich. Ze hebben hier ook een heerlijke yoghurt bowl met granola en vers fruit.

Cavemen snorkeling tour

Veel mensen die naar Caye Caulker komen, komen om The Great Blue Hole te bezoeken. Wij hadden beiden geen PADI en ook geen budget om een helikoptervlucht te maken, dus besloten we om een snorkeltour te boeken. Na wat vooronderzoek kozen wij voor The Caveman, omdat zijn verhaal ons erg aansprak en hij veel respect lijkt te hebben voor zowel de klanten als de onderwaterwereld en het milieu. Alle reviews waren goed en we zagen mooie foto’s voorbij komen van de onderwaterwereld. De tour voor een hele dag is $90 per persoon inclusief lunch, fruit, snorkelgear en park fees. Deze tour kent 5 locaties: Hol Chan Marine Reserve, Shark Ray Alley, Coral Gardens, Chatos Area en Sunken ship wreck.

We kunnen de tour enorm aanraden, want er wordt overal echt de tijd voor genomen, de crew zorgt voor entertainment onderweg, de groepen zijn klein (wij waren in totaal met 6), de lunch en het fruit is heerlijk en je krijgt zo veel te zien! Wij zagen onder andere: een shipwreck met koraal, koraalriffen met enorm veel verschillende tropische vissen, een reuzenschildpad, eaglerays, stingrays, barracuda’s, nursesharks, moray eels, zeepaardjes en last but definitely not least een manatee, oftewel zeekoe! We hadden veel geluk die dag, want de hele tour probeerden de crew een manatee te vinden maar helaas zonder succes. We vaarden naar allerlei hotspots en vele boten met ons, maar pas toen iedereen huiswaarts keerde zag onze crew een vlek in het water, wat op een manatee leek. We gingen erheen en YES, toch nog een manatee gespot! We hadden geleerd om rustig het water in te glijden zodra we een manatee zouden spotten, zodat de manatee niet zou schrikken en er vandoor zou gaan. Uit enthousiasme dook en sprong iedereen het water in, maar gelukkig had de manatee hier geen last van en bleef hij op dezelfde plek! Een mooi eind van een geweldige snorkeltour.

Chef Juan’s

Ons laatste avondmaal op Caye Caulker en tevens ook Belize aten wij bij Chef Juan’s. Dit kleine buitenrestaurant wordt vanaf de ‘hoofdweg’ al aangegeven met borden en op advies van de hosteleigenaren zijn wij hierheen gegaan. Wij gingen voor de kokoscurry met rijst en de Chef Juan’s Famous Chili Bowl en het was weer heerlijk. De Chili Bowl werd geserveerd in een verse brood bol en kon je dus letterlijk he-le-maal opeten. Dit was een fijne afsluiter van ons 48 uur durende avontuur in Belize.

>> Reis je na Belize door naar Mexico? Lees dan hier al mijn blogposts over Mexico. <<

No Comments

    Leave a Reply